Home page: www.treks.org

Table of Contents "On the road to Kabul and other short stories of treks"

Sahara hotel, Algerije, 1975

Na een week in Fez in centraal Marokko, stelde Joe voor om naar Tamanrasset te reizen in het zuiden van Algeria. Hier zijn de beroemde zwarte vulkanische bergen. Dit is de hoofdroute door de Sahara naar Mali en centraal Afrika. Ik aarzelde omdat ik niet genoeg geld had en zou meegaan tot ongeveer halverwege. We namen een bus van Fez naar Oujda in het Oosten van Marokko, dicht bij de kust en de Algerijnse grens. Hier hadden we een visum moeten halen voor Algerije maar onwetend gingen we naar Fiquig, 300 km zuidelijk en een grensplaats tussen Marokko en Algerije. Visums waren verplicht voor alle Europeanen behalve Fransen. We moesten weer naar Oujda and terug in Fiquiq sliepen we langs de kant van de weg om geld te besparen.

Joe had al Algerijns geld gewisseld op de zwarte markt in Fez tegen 50% van de officiele koers en besloot om het rond zijn piemeltje te binden om te voorkomen dat de douane het zou vinden. Hij meende dat de douane nooit zijn edele delen zou durven aanraken of bekijken. Inderdaad kon je het niet zien aan de zwarte onderbroek die hij aan had. De Algerijnse douane was erg strikt, iedereen werd gefouilleerd maar we mochten onze kleding aanhouden terwijl ze ons er aan herinnerde dat ze een hekel hadden aan Europeanen vanwege de bloeddorstige Algerijnse vrijheidsstrijd tegen Frankrijk die eindigde in 1962, nog steeds levendig in hun geheugen. Joe’s truuk werkte. Ik durfde niet maar ondanks twee keer zo veel geld was dit voor mij nog steeds onvoldoende voor de reis naar Tamanrasset.

Een Duits hippie meisje kwam overstuur naar buiten. De douanebeambten wilde ook haar fouilleren maar probeerde haar seksueel te misbruiken (of vernederen) door haar te vertellen dat ze zich moest uitkleden voor controle. Ze huilde met opzet en uiteindelijk lieten ze haar gaan. Ze reisde met een Duitser in een Volkswagen busje en gaven ons een lift naar het zuiden. Ze waren ook op weg naar Tamanrasset maar waren geen stelletje, alleen reisgenoten vertelde ze, terwijl we over een eenzame asfalt weg reden met zo nu en dan een dorp of gehucht in de kale en hete woestijn. De temperatuur was rond de 35 tot 40 graden Celcius. ’s Avonds stopten we bij een dorp niet ver van Timoumien and tot onze verbazing stond hier een groot hotel.

Het dorp lag aan de rand van het uitgestrekte gebied met zandduinen [1] in Centraal Algerije, de Grand Erg Occidental, en werd langzaam overdekt door naderende zand duinen [1][2][3]. Het luxe hotel aan de rand van de zandduinen leek wel een fata morgana aangezien we tot nu toe alleen eenvoudige hotels hadden gezien. Het hotel had tennisbanen [1], een zwembad en ongeveer 100 kamers. In de winter kwamen er Fransen voor een zon vakantie maar in de zomer was het leeg.

Het vriendelijke personeel boden ons aan om gratis in het hotel te overnachten omdat ze weinig te doen hadden en blij waren met bezoekers. We hadden een gratis diner samen met de hotel manager in het koele luxe restaurant met marmere tegels en Persische tapijten en verder interessante discussies over politiek. Hij stelde voor dat ik een kamer zou delen met de jongste bediende en vroeg of ik hem leuk vond. De jongen had mijn leeftijd, ongeveer 20 jaar. Toen we gingen slapen drong de jongen er op aan op mijn bed te delen maar ik liet hem merken dat ik het niet prettig vond hoewel ik een poging deed, dit was tenslotte the experimentele jaren zeventig en na een poosje ging hij alleen liggen. De gratis nacht in het hotel had duidelijk bijbedoelingen, de tegenprestatie was een onschuldig bijslaapje en dus mannelijke intimiteit, veel voorkomend in Moslim landen en andere derde wereld landen. In Turkije in 1973, liet een man met een zware snor de foto van zijn vriend zien, ook met een snor. Beiden toch duidelijk hetero’s.

s Ochtends beklom ik de fascinerende zand duinen [1][2] en werd gevolgd door twee kinderen [1][2]. We gebruikte het zwembad maar Joe en de Duitsers zouden ‘s middags al vertrekken naar Tamanrasset. Mijn geld was bijna op en ik besloot terug te gaan naar Europa. Ik zou net genoeg geld hebben om met de bus naar Melilla te gaan, een Spaanse enclave in Marokko aan de Middellandse Zee, en om de boot te nemen naar Almeria. Na Almeria zou ik moeten liften naar Amsterdam.

Ik probeerde nog een nacht in het hotel te blijven maar de hotel manager maakte me duidelijk dat dat niet meer kon, een plotselinge verandering van gedachte. Het was te laat om nog de bus te nemen, deze vertrok alleen vroeg in de ochtend en er was geen onderkomen in het dorp. Een winkelier wees me naar een leegstaand huis zonder ramen of deuren met een kale betonnen vloer. Slapen op een stoffige betonnen vloer was een behoorlijk contrast met de nacht ervoor maar het was beter dan buiten.

Melilla was een volle dag reizen. Omdat ik nu alleen

was besteedde ik meer aandacht aan de omgeving, een kaal, eenzaam en vijandig landschap maar de mensen waren erg vriendelijk. Laat in de avond bereikte Melilla.en de grens passage van Marokko naar de Spaanse enclave was opmerkelijk, plotseling was ik in een Spaanse stad, en dit zag er uit als Europa. Weer thuis.

TITLE (to click on)

File name

Date

 

 

 

 

 

NEAR TIMIMOUN, CENTRAL ALGERIA

 

 

River bed near Timimoun at the edge of the giant sand dune dessert, Central Algeria. Villages slowly covered by encrouching sand dunes.

alger01.jpg

August 1975

Same

alger02.jpg

August 1975

Same village but view to the encrouching sand dunes.

alger07.jpg

August 1975

Sand dunes

alger10.jpg

August 1975

Sand dunes

alger11.jpg

August 1975

Kids in sand dunes

alger09.jpg

August 1975

Kids in sand dunes

alger012.jpg

August 1975

 

 

 

Kinderen in de Sahara zandduinen

 

Sahara zandduinen, personen links onder als schaal.